Haarlem & Amsterdam
30 juni t/m 9 juli 2017
programma
  • Organisatie
  • Pers
  • Met dank aan
  • Contact

Openingsconcert Koorbiënnale

Uitvoerenden

Latvian Radio Chamber Singers
Nationaal Gemengd Jeugdkoor

Dirigent

Sigvards Klava

Solist

Maurice Causey - choreografie, dans

Programma

Arvo Pärt – Solfeggio
John Cage – Four
Santa Ratnieçe – Horo horo hata hata
Kaija Saariaho – Tag des Jahres
Jonathan Harvey – Mortuous Plango Vivos Voco (tape)
Arvo Pärt – Summa (Credo)
Ēriks Ešenvalds – Sunset: St Louis
Arvo Pärt – Da pace Domine

Toelichting

Mysterieuze zang en dans in betoverende kerk

Voor het openingsconcert van Koorbiënnale 9 worden a cappella zang, dans en architectuur samen gebracht in een doorlopende ‘happening’ van klank, beweging en ruimte. Het vermaarde 12-stemmige Latvian Radio Chamber Singers (het kleinere ensemble van leden van het Lets Radiokoor, dat zich uitsluitend over de nieuwe muziek ontfermt) gaat een spontane samenwerking aan met Maurice Causey. Deze alom bekende choreograaf en meester van de improvisatie zal, samen met twee andere dansers, een deel van het gezongen repertoire vergezellen met - volledig geïmproviseerde – dans.

De dansers gebruiken de immense oppervlakte van het schip van de oude St Bavo. Het publiek kijkt vanaf de vaste banken van de kerk. Net zoals de dansers verplaatsen de zangers zich herhaaldelijk gedurende dit concert, waardoor het publiek omringd wordt door klank en beweging. Het gekozen repertoire is een staalkaart van het mooiste en meest verstilde moderne repertoire: muziek van Arvo Pärt, John Cage, Ēriks Ešenvalds, Santa Ratnieçe, Kajja Saariaho en Jonathan Harvey.

Dit concert gaat om een ontmoeting, een spontane creatie, tussen meesters uit twee verschillende disciplines. Als startschot voor het festival, en als opmaat voor de toekomst van gemengde koorzang in Nederland, zal Sigvards Klava de 9de Internationale Koorbiënnale openen met een kort optreden van het recent opgerichte Nationaal Gemengd Jeugdkoor, bestaande uit jonge vrouwen en mannen vanaf 16 jaar. Zij zingen Scandinavische muziek rond het thema Midzomernacht.