nieuws-item
  • Organisatie
  • Pers
  • Met dank aan
  • Contact
Nieuws overzicht

Koorbiënnale trekt ruim 20.000 bezoekers

De Koorbiënnale (30 juni tot en met 9 juli 2017) heeft een recordaantal van ruim 20.000 bezoekers getrokken voor haar concerten in Haarlem, Heemstede en Amsterdam. Ook artistiek gezien is de 9e editie een hoogtepunt in de geschiedenis van de Koorbiënnale. Het thema Bos-Stad-Metropool was volgens de samenstellers de basis voor de meest avontuurlijke editie ooit.

Een keur aan ensembles en divers repertoire (van zeer oud tot zeer nieuw) presenteerde zich in de Haarlemse binnenstad, Landgoed de Overplaats (Heemstede) en het Amsterdamse Muziekgebouw. In totaal vonden er 23 betaalde concerten plaats en 58 gratis toegankelijke concerten in de Haarlemse hofjes. Verder waren tijdens deze Koorbiënnale tal van workshops, colleges en openbare interviews.

Eén van vele hoogtepunten tijdens het festival was de Nederlandse première van Anthracite Fields van Julia Wolfe in een vrijwel uitverkocht Muziekgebouw aan ’t IJ. Het instrumentale ensemble Bang on a Can All Stars (New York), Cappella Amsterdam en de Utrechtse Studenten Cantorij lieten onder leiding van Daniel Reuss zien waarom dit volksrequiem van Wolfe over de mijnwerkers in Pennsylvania actueel en van belang is. Wolfe’s compositie was doordrongen van jazz, pop, soul, modern klassiek en middeleeuwse muziek, soms snoeihard, soms minimalistisch sereen.

Avontuur, dynamiek en nieuwe wegen
In het voorwoord van het programmaboek beloofde de Koorbiënnale avontuur en dynamiek. De avontuurlijke Korennacht bracht het fietsende concertpubliek daarom o.a. naar de immense binnenplaats van de voormalige Haarlemse Koepelgevangenis waar het Damask Vocal Quartet zijn vocale kwaliteiten toonde; de jeugdige zangers van de muziektheater opleiding van Codarts Rotterdam brachten weer wat muzikaal leven in de donkere kelders van het oude V&Dgebouw.

Zangers gingen een symbiose aan met dansers. Op het openingsconcert (30 juni) met de Latvian Radio Chamber Singers gingen de dansers Faizah Grootens, Aymeric Aude en Maurice Causey al improviserend volledig op in de soms weemoedige werken en de majesteuze ruimte van de Bavo. Bij de uitvoering van de Little Match Girl Passion (6 juli, Muziekgebouw Amsterdam) kwam een perfect samenspel tot stand tussen de dansers Ralitza Malehounova en Roisin Verheul en de leden van het Nederlands Kamerkoor. Ballroom Dreams deed wat het beloofde: het verbond a cappella muziek met ballroom dans en riep de sensueel-weemoedige sfeer op van de 30-er jaren voor een enthousiast hedendaags publiek.

Toonaangevend
Toonaangevende vocale ensembles uit binnen- en buitenland gaven concerten op diverse locaties in Haarlem en Amsterdam met onder andere: Huelgas Ensemble, The Gents, Cappella Pratensis, Ensemble Dialogos, Wishful Singing,  Ensemble Amarcord, Leveleleven en Voces8.

De laagdrempelige en gratis toegankelijke Haarlemse Hofjesconcerten werden gevuld en bezocht door 58 koren en vele bezoekers die met de zangroute in de hand genoten van mooie muziek in een informele sfeer op een (uiteindelijk) zonnige zaterdagmiddag.

Talent en educatie
De Koorbiënnale werkte ook in deze editie aan talentontwikkeling en educatie. De leden van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor (gemiddelde leeftijd van 18 jaar), bewezen tijdens het openingsconcert (30 juni) dat zij de toekomst zijn van de koormuziek. Op de eerste Kwartettendag ooit kregen 11 amateurensembles de kans om te leren van professionals uit de korenwereld.  Het speciaal geformeerde Koorbiënnale Festivalkoor mocht de 9e Koorbiënnale afsluiten met een zinderende Carmina Burana. Onder leiding van Béni Csillag en met o.a. Arthur en Lucas Jussen en het Kinderkoor en Grootkoor van het Muziekinstituut van de Kathedraal St. Bavo liet het Festivalkoor de ramen in een uitverkochte Philharmonie trillen.

De 10e editie van de Koorbiënnale vindt plaats van vrijdag 28 juni t/m zondag 7 juli 2019.

Geplaatst op 10 juli 2017